Cartografiere geologică a teritoriului României (GeoROMap)

Responsabil proiect: CS II Dr. Viorel ILINCA

Descriere

Proiectul își propune să continue programul de cartare geologică la nivel național în vederea descifrării structurii geologice a teritoriului României. Cunoașterea în detaliu a structurii geologice a teritoriului național are implicații majore, atât în mediul academic, cât și în societate. Rezultatele cartării geologice (hărțile geologice) deservesc o gamă largă de domenii, precum proiectele majore de infrastructură sau cele asociate industriei de exploatare a resurselor minerale, studiile mediu, analiza hazardurilor naturale și situațiile de urgență etc. Proiectul are ca obiective realizarea de hărți geologice și geotematice la diverse scări, dar abordează tangențial și probleme conexe precum patrimoniu geologic (geo-patrimoniu) sau alunecări de teren: (1) editarea și publicarea a unui număr de cel puțin 15 foi din Harta geologică a României scara 1.50.000; (2) editarea foilor din Harta geologică a României la scara 1:200.000; (3) elaborarea unei unei hărți cu rezervațiile naturale (geologice, paleontologice, geomorfologice și speologice) din România; (4) redactarea unei metodologii de cartare a alunecărilor de teren, atât la scară locală, cât și la scară regională/națională.

Metodologia de cercetare implică atât activitate de birou, cât și activitate de teren. Datele din teren vor fi colectate cu ajutorul aplicațiilor profesionale care rulează pe sisteme de operare mobile Android (ArcGIS Field Maps, LocusMap, ClinoMove, FieldMove etc.). Integrarea datelor de teren se va face utilizând programe dedicate de GIS și cartografie (ArcGIS Pro 3, OCAD Mapping Solutions etc.). Suportul topografic va fi realizat în cadrul proiectului prin interpretarea imaginilor aeriene și satelitare la rezoluții mari, iar pentru studiile de caz se vor folosi produse de fotogrammetrie la rezoluți foarte mari (ortofotoplanuri, model digital al terenului) obținute prin intermediul zborurilor cu drona. Produsele cartografice vor utiliza exclusiv date proprii, astfel încât Institutul Geologic al României să dețină în întregime drepturile de proprietate. Datele de sub-suprafață (foraje, profile seismice) vor fi analizate prin intermediul aplicațiilor dedicate și apoi integrate în modelul standard al hărții geologice folosit în Institutul Geologic al României.

Obiective
  • Cartarea geologică în afara zonelor deja acoperite cu foi la scara 1:50.000, dar și actualizarea datelor de pe hărțile geologice deja publicate;
  • Editarea și publicarea foilor de hartă la scara 1:200.000;
  • Realizarea unei hărți a ariilor naturale protejate cu specific geologic, paleontologic, geomorfologic și speologic
  • Elaborarea unui ghid privind metodologia de cartare a alunecărilor de teren;
  • Convertirea datelor geologice în format shapefile (.shp).
Rezultate
  • Hărți geologice
  • Articole în reviste indexate în Web of Science
  • Articole în reviste indexate BDI

Reevaluarea unor resurse de materii prime critice din depozitele de skarn din România ca premiză a dezvoltării autohtone de materiale avansate

Responsabil proiect: CS I Dr. Ștefan MARINCEA

Descriere

Comunicatul COM/2020/474 al Comisiei Europene (Critical raw materials resilience: charting a path towards greater security and sustainability) plasează boraţii, magneziul şi wolframul între mineralele critice pentru spaţiul european, făcând ca existenţa unor depozite ale acestora în depozitele de skarne din România să devină un atu pentru dezvoltare. Cercetările recente au demonstrat fezabilitatea extragerii borului din boraţi fero-magnezieni de tipul ludwigitului, dar şi importanţa folosirii boraţilor magnezieni, stabili în raport cu cei lagunari care constituie baza depozitelor de boraţi exploatate în prezent, ca dopant în betoanele ecranante de neutroni. Expansiunea cererii de conducte şi cabluri submerse a condus la o cerere nemaiîntâlnită de magneziu metal, fără de care nu se poate imagina sudura subacvatică. A crescut necesarul de W datorită utilizării sale extinse în oţelurile înalt aliate şi drept carbură de W, imperios necesară pentru ajutajele rachetelor. Sunt tot atâtea argumente pentru iniţierea unui studiu extins asupra depozitelor de skarn din România care conţin aceste minerale/metale. Studiul propus are ca obiectiv caracterizarea paragenetică, mineralogică, cristalochimică, din punct de vedere a proprietăţilor fizice, termice şi vibraţionale a unor boraţi magnezieni (ludwigit, szaibelyit, kotoit, fluoborit, suanit, pertsevit), oxizi de magneziu (periclaz, brucit) şi wolframaţi (scheelit, hidrotungstit) pentru facilitarea studiilor de preparare şi reducerea costurilor aferente. Se au în vedere studii asupra boraţilor magnezieni de la Cacova Ierii, Maşca Băişoara, Ocna de Fier, Băiţa Bihor şi Pietroasa, a marmurelor cu brucit de la Budureasa şi Pietroasa (Măgura Guranilor), a depozitelor de scheelit de la Băiţa Bihor, Oraviţa, Ciclova şi Valea Mraconia. Studiul propus răspunde unor preocupări mai vechi ale instituţiei, ca şi implicării sale în tematicile europene grupate în proiectul EP-GSEU, în derulare. El va beneficia de colaborări în curs cu parteneri din Belgia (Université de Liège), Statele Unite (Rice University, Texas) şi Franţa (Ecole Nationale Supérieure des Mines – Saint Etienne) constituindu-se ca temă suport pentru reambularea temei de colaborare ştiinţifică bilaterală între România şi Regiunea Wallonă din Belgia (tema 4 BM/2021). Studiul va avea în acelaşi timp un intens caracter formaţional, întrucât îşi propune asigurarea logisticii pentru două teze de doctorat şi un masterat dedicate domeniului.

Obiective

Cercetarea va fi orientată spre studiul cristalochimic, cristalografic, de politipie, de comportament termic, Raman şi IR al unor minerale din grupul tungstaţilor, boraţilor magnezieni, oxizilor de Mg dar şi al unor minerale paragenetice sau asociate. Efectuarea de vârste Re-Os pe molibdenit (cu resurse exterioare proiectului) va contribui la stabilirea epocii metalogenezei, premiză esenţială în orientarea explorării. Silicaţii calcici şi carbonaţii asociaţi vor fi de asemenea investigaţi, pentru a se stabili procedeul optim de separare. Rafinamentele structurale, analizele termice şi spectrometrice ale mineralelor din aceste grupuri sunt de multe ori rare în literatură, lipsa de informaţie îngreunând procesarea mineralurgică. Principalele obiective ale proiectului sunt: (1) caracterizarea depozitelor din punct de vedere mineralogic, geochimic şi al cristalografiei mineralelor componente; (2) determinarea proprietăţilor cristalografice şi fizice ale compuşilor de W, B, Mg şi corelarea lor cu chimismul acestora, în scopul de a facilita ameliorarea tehnologiilor de procesare; (3) compararea cristalochimiei, proprietăţilor fizice şi cristalografiei compuşilor analizaţi cu caracteristicile similare ale mineralelor analoage disponibile în colecţiile Muzeului Geologic Naţional şi Litotecii Naţionale; (4) dezvoltarea pachetelor analitice specifice (microscopie electronică, difracţie de raze X în pulberi, spectrometrie de absorbţie în IR şi spectrometrie Raman) pentru diagnosticarea rapidă şi identificarea fazelor de alterare din depozitele de scheelit, boraţi, brucit – periclaz, care sunt în general ignorate; (5) determinarea structurii cristaline a unor minerale noi, de mare interes academic; (6) dezvoltarea unui model genetic pentru fiecare depozit, (7) determinarea structurilor cristaline ale unor minerale cu conţinut de elemente critice; (8) asigurarea premizelor pentru asigurarea participării membrilor echipei de cercetare la congrese şi simpozioane de profil; (9) asigurarea suportului logistic pentru masterate şi doctorate în curs şi pentru activităţi de cooperare internaţională; (10) stabilirea premizelor pentru preconcentrarea/concentrarea în vederea preparării a unor minerale precum szaibelyitul, brucitul, kotoitul, ludwigitul, scheelitul; (11) stabilirea premizelor pentru folosirea unor boraţi magnezieni precum kotoitul şi szaibelyitul ca minerale industriale.

Cercetările recente au demonstrat fezabilitatea extragerii borului din boraţi fero-magnezieni de tipul ludwigitului, dar şi importanţa folosirii boraţilor magnezieni, stabili în raport cu cei lagunari (care constituie baza depozitelor de boraţi exploatate în prezent), ca dopant în materiale absorbante de neutroni. Nu a fost încă investigată posibilitatea utilizării szaibelyitului ca fibră-suport pentru tencuieli, în calitate de substituent al azbestului crisotilic, iar studiul de faţă îşi propune să evidenţieze caracteristicile specifice care ar permite aceasta. În privinţa capacităţii borului de absorbant de neutroni, este cunoscută capacitatea sa de a absorbi neutronii, în cursul fisiunii atomice, fapt care controlează rata reacţiei de fisiune, putând să o încetinească sau chiar să o stopeze fără a fisiona el însuşi. Utilizarea unor boraţi stabili, precum cei magnezieni, în „betoanele grele” cu baritină, nu a fost încă, după cunoştinţele noastre, investigată.

În privinţa W, rolul său în oţelul aliat folosit ca suport al turbinelor eoliene, sau în carbura de W folosită ca material compozit în cadrul ajutajelor rachetelor, dar şi al turbinelor bazate pe combustia de hidrogen, îl fac indispensabil pentru industriile europene şi l-au transformat într-un material strategic, interzis exportului în afara UE, dar şi într-un material important pentru energie. Europa produce doar 2 % din W necesar diferitelor industrii (circa 1 % prin Portugalia şi circa 1% prin Austria) şi consumă 6 % din producţia mondială!

Rolul Mg în industriile europene a fost multă vreme subestimat şi redus la utilizarea în industria materialelor refractare (ex. şamote de furnal) a oxizilor de magneziu. Mai nou, s-a dovedit a fi, prin proprietăţile sale, un material foarte important pentru energie: de trei ori mai uşor ca aluminiul, magneziul este indispensabil ca ingredient în aliajele folosite pentru palele turbinelor eoliene; proprietatea sa de a arde în atmosferă anoxică cu un puternic efect exoterm îl face indispensabil pentru sudura subacvatică, deci pentru dezvoltarea pipe-line-urilor. Folosirea procedeului de obţinere a Mg din calcare brucitice practicat de China, cel mai mare producător mondial, anume dezoxidarea silicotermică, poate oferi o soluţie de valorificare pentru importantul depozit de la Budureasa, prospectat în al optulea deceniu al secolului trecut.

Fezabilitatea proiectului propus este ridicată, întrucât: (1) se bazează pe un sistem de acorduri ferme de cooperare cu unităţi de învăţământ superior din Franţa (Ecole Nationale Supérieure des Mines de Saint-Etienne), Belgia (Université de Liège), Statele Unite (Rice University, Huston) şi Germania (Ruhr Universität, Bochum), şi pe utilizarea unei tehnici analitice deja cunoscute de o parte dintre participanţii români la proiect datorită stagiilor anterioare la parteneri; (2) are ca fundament logistica în expansiune a Institutului Geologic al României, angajator al tinerilor participanţi la proiect (masteranzi, doctoranzi); (3) se bazează pe rezultate preliminare încurajatoare; (4) se înscrie într-o linie definită ca prioritară de Comisia Europeană şi va contribui, în caz de finanţare, la cofinanţarea tematicii stabilite de proiectul Orizont Europa cu acronim GSEU (Geological Service for Europe – grant agreement No. 101075609), de tip Coordination and Support Action, şi de tematica consorţiului EIT Raw Materials la care instituţia coordonatoare este partener asociat, alături de totalitatea serviciilor geologice din Europa respectiv alături de alte 114 entităţi academice, de învăţământ şi de producţie minieră şi metalurgică din Europa; (5) are ca fundament, alături de eşantioanele care vor fi prelevate, eşantioane omoloage din colecţiile de valoare inestimabilă ale Muzeului Geologic Naţional; (6) se bazează pe colaborarea cu Universitatea din Bucureşti şi cu Academia Română, care, prin prin şcolile doctorale de specific, sunt cei mai mari formatori naţional de resursă umană calificată în domeniul geonomic, dar şi pe parteneriate, acorduri ferme de colaborare şi planuri de învăţământ comune cu instituţiile partenere din străinătate; (7) are ca premiză formarea de specialişti de interfaţă (mineralogie teoretică – mineralogie aplicată) într-un domeniu prioritar pentru angajator, Institutul Geologic al României; (8) se bazează pe experienţa unor echipe de specialişti cu certă vizibilitate internaţională; (9) are ca premiză folosirea certă a resursei umane nou calificate, încadrată cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată de instituţia coordonatoare; (10) se bazează pe parteneriate în curs cu beneficiari direcţi ai unei părţi din rezultatele cercetării, care au deja sau au solicitat licenţe de explorare/exploatare la Băiţa Bihor (Vast Resources, S.C. Băiţa Bihor SA).

REZULTATE

Tehnologii emergente de recuperare a energiei dezvoltate la anularea gradienților de salinitate – energia albastră (Cenerg-Blue)

Responsabil proiect: CS I Dr. Chim Violeta-Monica RADU

 

Descriere

În cadrul acestui proiect se vor studia metode moderne de obținere a energiei din tendința naturală de anulare a gradienților de salinitate. În acest scop, se vor investiga, testa și îmbunătăți la nivel de laborator diverse abordări tehnice emergente pentru a pune în evidență eficiențele și limitările actuale ale principalelor moduri de extragere a energiei albastre. Printre fenomenele fundamentale care stau la baza multora dintre tehnologiile emergente în domeniu se numără fenomene de încărcare și descărcare capacitivă, fenomene membranare, fenomene de modificare a presiunii de vapori etc.. Se va pune accent pe identificarea provocărilor suplimentare introduse de utilizarea surselor naturale de apă dulce și sărată, aduse din zonele naționale cu un bun potențial de exploatare dar care, prin efectul sinergic al compoziției chimice și biotice specifice pot avea efecte semnificative de inhibare a proceselor electromotoare sau de degradare a performanțelor de exploatare. Se vor efectua analize comparative între performanțele obținute pe ape sintetice și cele pe ape reale pentru fiecare tip de abordare tehnologică investigată. Apa din Fluviul Dunărea și apa din Marea Neagră vor fi apele naturale principale utilizate pentru studiul modului în care sunt afectate procesele electromotoare de obținere a energiei albastre. Derularea acestui proiect va permite identificarea locațiilor cu un bun potențial de amplasare a viitoare investiții de tipul centrelor pilot de cercetare și exploatare a energiei albastre, va oferi baza științifică fundamentală a fenomenelor cheie care acționează ca forță electromotoare în majoritatea tehnologiilor emergente studiate și va asigura alcătuirea unei echipe de cercetare cu o experiență formată și demonstrată în domeniu, deziderate care împreună vor oferi accesul către atragerea de fonduri în cadrul a noi competiții de excelență și dezvoltare tehnologică.

 

Obiective

Nevoia de energie regenerabilă, ecologică, este recunoscută pe scară largă și, prin urmare, se depun eforturi masive la nivel global pentru a dezvolta și valorifica noi surse de “energie verde”, inclusiv: eoliană, solară, geotermală, biomasă, ocean termică, valuri și maree, mai nou încercându-se valorificarea gradientului de salinitate format între apele dulci și ape sărate.

Obiectivul general al temei îl constituie formarea unui nucleu de cercetare specializat în tehnologiile de obținere a energiei pe baza tendinței de anulare a gradientul de salinitate în scopul introducerii și promovării la nivel național a acestui mod de obținere de energie regenerabilă prietenoasă cu mediul. Acest obiectiv general este atins prin studiul fenomenelor fundamentale care stau la baza generării de energie albastră (pe baza anulării gradientului de salinitate) cu accent pe cercetarea diminuării efectelor de reducere a performanțelor obținute atunci când se utilizează ape naturale.

Obiective specifice

  • dezvoltarea capacității de testare și experimentare a noi materiale și tehnici de valorificare energetică a tendinței naturale de anulare a gradientelor de salinitate;
  • dezvoltarea capacității de investigare experimentală a comportării noilor materiale și tehnici în scopul identificării și ameliorării fenomenelor care produc randamente inferioare și o scădere în timp a eficienței procesului;
  • formarea și specializarea unui nucleu de cercetători pe tema energiei albastre, publicarea rezultatelor relevante în articole științifice și prin participarea la conferințe, experiența dobândită servind ca suport pentru atragerea de noi fonduri prin participarea la competiții naționale și internaționale;
  • identificarea celor mai avantajoase locații pentru amplasarea de potențiale viitoare instalații pilot de scară medie și mare în cadrul a noi centre de excelență pe acest domeniu, activitate ce va servi ca suport pentru atragerea de noi fonduri prin participarea la competiții naționale și internaționale.
Rezultate

Iviri și acumulări de materii prime critice și comune asociate evenimentelor metamorfice din România 

Responsabil proiect:  CS I Dr. Gavril SĂBĂU

 

Descriere

Proiectul propune un studiu petrologic, mineralogic, geochimic şi structural integrat al unui tip de acumulări de minerale utile mai puțin investigat/exploatat (cu unele excepții), respectiv acumulări de materii prime asociate evenimentelor metamorfice.
Scopul acestui studiu este stabilirea potențialului științific și economic al acestui tip de acumulări din România și al posibilei valorificări de materii prime critice CRM pentru UE (Raw Materials Information System RMIS, 2020) (Be, Li, Co, REE, Nb, Ti și grafit), alături de alte materii prime comune (Au, As, Cu, Bi, Sb, Pb, Ni, Cr, Mn) care, chiar dacă nu sunt clasificate drept critice, au multiple aplicaţii economice.

Vor fi studiate următoarelor ocurențe (clasificare provizorie):
(1) metamorfogene: (a) acumulări de CRM (Li, Be, Ti, Nb, REE) și comune (Fe, Mn, Zr, Rb, Sn) formate prin procese de segregație/reacții metamorfice pe un plan tectonic cu rol petrogenetic și metalogenetic din Carpații Meridionali (CM), unice ca tip genetic în România, (b) acumulări de grafit în șisturile metamorfice din România;

(2) acumulări de CRM (Co) și comune (Cu, Ni, Fe, Mn) metamorfozate: (a) mineralizaţii de Cu-Ni-Co (Făgăraș), cu atenție deosebită asupra reperelor litologice și evaluării mineralelor secundare, (b) mineralizații de Cu-Ni (+metale platinice PGE) (Poiana Ruscă) asociate cu roci ultrabazice metamorfozate regional, (c) acumulări de Fe-Mn metamorfozate regional (M. Preluca).

De asemenea, vor fi abordate și ocurențe cu origine controversată în principal privind structura unităților gazdă și tectonica regională, respectiv mineralizații de Au (± Cr, Ni, Pb, Zn, Se, Cd, etc.) atribuite unor zone de forfecare din CM și Apuseni.

Obiective
  • Determinarea caracteristicilor mineralogice, petrologice, geochimice şi structurale ale acumulărilor de CRM și comune asociate evenimentelor metamorfice din Carpații Românești;
  • Urmărirea reperelor litologice și structurale la diferite scări, ca indicator genetic pentru areale și ocurențe noi cu posibil potențial de valorificare;
  • Elaborarea modelelor genetice: mecanisme şi condiționări de formare şi evoluție;
  • Integrarea tuturor datelor obţinute pentru identificarea indicatorilor de prognoză favorabili;
  • Actualizarea hărții metalogenetice a României prin introducerea acumulărilor de materii prime utile asociate evenimentelor metamorfice din România, cu evidențiera ocurențelor de minerale critice pentru economia high-tech.
Rezultate

Sedimente aluvionare: instrument de explorare a lantanidelor și de îmbunătățire a prognozei privind resursele critice pentru tehnologii înalte

Responsabil proiect: CS III Dr. Adriana ION

 

Proiectul propune explorarea detaliată (geochimică, mineralogică, radiometrică) a sedimentelor aluvionare din bazinele hidrografice ale râurilor din aria carpatică în vederea delimitării cât mai precise a unor arii de prognoză ce pot constitui surse potențiale de lantanide și elemente radioactive asociate, dar și de a evalua potențialul exploatabil al sedimentelor aluvionare ca resursă utilă de materii prime critice. Prin prelevarea sistematică de probe (sedimente din albia minoră și albia majoră), la densităţi crescute care să asigure reprezentativitatea formaţiunilor geologice pe care le străbat, a condiţiilor locale de relief şi hidrologice existente, prin analiza fizico-chimică, mineralogică, radiometrică şi statistică a probelor prelevate se doreşte realizarea unei imagini cât mai reale a distribuţiei lantanidelor și elementelor radioactive asociate, în sedimentele aluvionare, cu posibilitate identificării şi evaluării surselor geogene, a factorilor geochimici naturali care determină fracţionarea, migrarea și concentrarea ulterioară a acestora.

Acest studiu vizează cercetarea detaliată a sedimentelor aluvionare în zonele cu context geologic favorabil acumulărilor de lantanide și elemente radioactive asociate (zonele carpatice cu ocurențe de roci alcaline, pegmatite, granite, gnaise și șisturi cristaline, dar și zona piemontană a Carpaților Meridionali, caracterizată de depuneri masive de material clastic. Astfel, zonele carpatice de studiu sunt selecționate, ca arii de perspectivă, în funcție de gradul de probabilitate pe care acestea îl oferă de a conține rezerve de calitate exploatabilă, după cum urmează: (i) Zona Masivului Alcalin Ditrău – Carpații Orientali; ii) Bazinele hidrografice superioare al râurilor Jiu, Olt, Argeș – zona Carpaților Meridionali; iii) Zona mediană a Piemontului Getic, în secțiune transversală de la est la vest; iii) Zona cu ocurențe de roci alcaline din Munții Banatului.

Obiective

  • Realizarea unor probări sistematice, analize specializate de mare acuratețe și reprezentări cartografice adecvate. Hărțile geochimice vor detecta aureolele geochimice primare și secundare, contribuind astfel la conturarea unor posibile noi mineralizații, dar și la valorificarea complexă a materialului aluvionar.
  • Obținerea de informații suplimentare privind particularitățile geochimice ale lantanidelor și ale elementelor radioactive din seriile uraniului şi toriului în sistemul arie sursă – depozite de albie, cu posibilitatea identificării factorilor speciali și a proceselor geochimice care determină fracționarea, migrarea și acumularea lor în timpul transportului fluvial longitudinal.
  • Interpretarea complexă a informațiilor radiometrice achiziționate (distribuția intensității totale a radiației gama și a emanațiilor de radon) în vederea evidențierii şi conturării aspectelor de cartare geologică şi tectonică, profilate datorită contrastelor de radioactivitate existente între formațiunile geologice prezente în perimetrele de studiu.
  • Evaluarea riscului de mediu în contextul interesului crescut asupra monitorizării nivelului de radiații, respectiv radon, cu implicații asupra sănătății umane.

Rezultate

Sisteme magmatic-hidrotermale productive versus sisteme magmatic-hidrotermale neproductive. Implicații privind perspectivele pentru resusrse minerale asociate acestora cu privire specială asupra conținuturilor în metale critice

Responsabil proiect: CS II Dr. Viorica MILU

 

Descriere

De-a lungul timpului, Institutul Geologic al României (I.G.R.) a avut o contribuție majoră la descoperirea resurselor minerale și conturarea rezervelor de substanțe minerale utile ale României. Prin acest proiect se urmărește efectuarea de cercetări în domeniul resurselor minerale metalifere.
Pe plan mondial, cercetările în domeniul zăcămintelor de minerale metalifere au avansat foarte mult. Îmbinarea rezultatelor cercetărilor experimentale cu cele obținute prin studii multidisciplinare asupra unor sisteme magmatic-hidrotermale din diverse părți ale lumii, a permis obținerea de noi date privind procesele care au dus la acumularea de substanțe minerale utile.
Scopul principal al acestui proiect este acela de a identifica indicatori de mineralizare și criterii de discriminare între sistemele magmatic-hidrotermale productive și cele neproductive în vederea evaluării perspectivelor pentru resurse minerale în arealele studiate.

 

Obiective

Prin implementarea acestui proiect se urmărește atingerea următoarelor obiective:

  • creșterea gradului de cunoaștere a resurselor minerale metalifere ale României;
  • estimări privind conținutul în metale critice ale sistemelor magmatic-hidrotermale studiate;
  • obținerea unor date metalogenice utile în luarea unor decizii privitoare la oportunitatea lansării unor lucrări de prospecțiune, respectiv explorare geologică în arealele studiate;
  • estimări privind extinderea în adâncime mineralizațiilor din areale care fac obiectul acestui studiu.

Cercetarea multidisciplinară a sistemelor magmatic-hidrotermale productive versus sisteme magmatic-hidrotermale neproductive poate releva indicatori de mineralizare care ar putea fi specifici unui anumit setting tectono-magmatic cu relevanță la scară locală, regională sau la o scară mult mai largă.

 

Rezultate

Minerale industriale din România ca suport al asigurării de materiale inovatoare necesare dezvoltării lucrărilor de infrastructură și construcții MINDROINC

Responsabil proiect: CS I Dr. Delia-Georgeta DUMITRAȘ

 

Descriere

Creșterea continuă a necesarului de materiale de construcții moderne (cimenturi aditivate cu fibre minerale non-serpentinice, betoane grele rezistente la radiaţii, betoane dopate cu dolomit, ceramici speciale, sticlă) duce la oportunitatea reevaluării unor resurse de minerale industriale cu proprietăţi specifice favorabile, în parte ignorate de studiile anterioare privind resursele de substanţe minerale utile din România. Expansiunea procedeelor de înlocuire a fibrelor crisotilice, dovedite cancerigene, a crescut de exemplu de circa 5 ori cererea de alte fibre minerale substituente, mai ales de wollastonit (integrat în betoane conform procedeului Eternit), în timp de creşterea necesarului de noroi de foraj greu (cu baritină) destinat forajelor cu impact energetic (pentru ape geotermale sau hidrocarburi), corelată cu necesitatea imperativă de creştere a producţiei de betoane grele, cu proprietăţi antiradiaţii, a condus la clasarea baritinei drept materie primă critică pentru Uniunea Europeană prin lista aferentă anului 2020. Studiul propus urmăreşte să caracterizeze din punct de vedere mineralogic, geochimic și radiometric depozite de minerale industriale de interes major pentru dezvoltarea unor domenii diverse, în vederea optimizării procedeelor de preparare şi a identificării modului celui mai avantajos de utilizare. Se au în vedere studii asupra wollastonitului de la Măgureaua Vaţei, Oraviţa şi Băiţa Bihor, a tremolitului de la Voşlobeni şi Ocna de Fier, a calcitelor de înaltă puritate de la Băiţa Bihor – Valea Seacă, Dealul Cornet (Valea Ponor), Ocna de Fier şi Ruşchiţa, a dolomitelor protolit pentru skarne magneziene de la Ocna de Fier, Valea Ierii, Pietroasa, Budureasa, Băiţa Bihor şi Ruşchiţa – Govăjdia, a dolomitelor de la Fundu Moldovei, a gipsurilor de la Cheia, Leghia şi Ivăncăuţi, a baritinelor de la Ostra, Hobiţa, Somova şi Cioaca Brazilor.

 

Obiective

  • caracterizarea din punct de vedere mineralogic, geochimic şi radiometric a depozitelor gazdă;
  • crearea și dezvoltarea unor pachetelor analitice specifice fiecărui mineral (microscopie electronică, difracție de raze X, spectrometrie de absorbție în IR, termogravimetrie) pentru diagnosticarea rapidă şi facilitarea ameliorării tehnologiilor de procesare;
  • dezvoltarea unui model genetic pentru fiecare depozit;
  • premisele creării unei rețele naționale de cercetare și dezvoltare prin punerea în comun a expertizei organizațiilor de cercetare publice și a celor din mediul privat în scopul asigurării de materiale inovatoare necesare dezvoltării lucrărilor de infrastructură şi construcții;
  • valorificarea rezultatelor cercetării prin asigurarea suportului logistic şi financiar pentru publicații științifice şi comunicări la conferinţe naţionale şi internaţionale;
  • asigurarea suportului logistic pentru masterate şi doctorate în curs şi pentru activităţi de cooperare internaţională;
  • îmbogățirea colecțiilor didactice ale Muzeului Geologic Național cu eșantioane de wollastonit, tremolit, calcit, dolomit, gips și baritină din zonele propuse pentru studiu, care vor constitui material de studiu și probe martor.

 

Rezultate

Valorificarea secundară a deșeurilor mineralurgice pentru lucrări de infrastructură: un exemplu de convergență între economia circulară și nevoia de depoluare

Responsabil proiect: CS III Dr. Cristina SAVA

 

Descriere

Utilizarea pe scară largă a deşeurilor mineralurgice (zgure metalurgice, cenuşi de termocentrală, fosfogipsuri şi sulfogipsuri) ca materie primă pentru infrastructura rutieră sau pentru industria materialelor de construcţii este o consecinţă a dezvoltării largi a cererii pentru materiale de construcţie ieftine şi imediat disponibile, dar şi a necesităţii de reducere a depozitelor de deşeuri industriale în sensul dat acestora de Directiva 851/2018 a Uniunii Europene. Utilizarea lor, dincolo de necesitatea absolută (sunt ieftine iar reintroducerea lor in circuitul economic este parte a economiei circulare), trebuieşte să se subscrie unor studii minuţioase, vizând radioactivitatea în cazul fosfogipsurilor şi a cenuşilor de termocentrală, conţinuturile de Cr în cazul zgurilor provenite din metalurgia fierului sau de Cd, As, Pb în cazul celor provenite din metalurgia neferoaselor, dar şi unor studii ale compoziţiei mineralogice şi ale proprietăţilor fizico-chimice generale, menite să faciliteze studiile de preparare şi reactivitate în situaţia utilizării acestor produse ca aditivi în betoane sau ca materiale pentru fabricarea cimenturilor, cărămizilor sau a altor materiale de construcţie. Tema propusă urmăreşte caracterizarea din aceste puncte de vedere a depozitelor de fosfogips de la Valea Călugărească, Turnu Măgurele, Bacău şi Năvodari, a depozitului de sulfogips de la Rovinari, a depozitelor de zguri metalurgice de la Hunedoara, Galaţi, Călan, Oţelu Roşu, Reşiţa, Dognecea, Oraviţa, Baia Mare, Copşa Mică şi a haldelor de cenuşi de termocentrală de la Rovinari, Turceni, Işalniţa, Mintia, Doiceşti, Paroşeni, Govora, Comăneşti şi a iazurilor de steril de la Tăuşani, Sasca Monatană şi Altân Tepe.

 

Obiective

  1. realizarea unor studii minuţioase vizând radioactivitatea în cazul fosfogipsurilor şi a cenuşilor de termocentrală;
  2. determinarea conţinuturile de Cr în cazul zgurilor provenite din metalurgia fierului sau de Cd, As, Pb în cazul celor provenite din metalurgia neferoaselor;
  3. realizarea unor studii ale compoziţiei mineralogice şi ale proprietăţilor fizico-chimice generale, menite să faciliteze studiile de preparare şi reactivitate în situaţia utilizării acestor produse ca aditivi în betoane, dar şi ca surse inovative în fabricarea unor materiale de construcţii, cum ar fi producerea unor cărămizi din geopolimeri;
  4. evaluarea impactului asupra mediului;
  5.  găsirea celor mai bune soluţii de gestionare durabilă a depozitelor de deşeuri studiate;
  6. asigurarea suportului material pentru participarea membrilor echipei de cercetare la congrese şi simpozioane de profil;
  7. asigurarea suportului logistic pentru masterate şi doctorate în curs, dar şi pentru activități de cooperare internațională.

Rezultate

ProGeo-RO – Creșterea rezilienței climatice și a durabilității mediului prin cunoașterea și monitorizarea patrimoniului geologic din România cu relevanță internațională

Responsabil proiect: CS II Dr. Valentina CETEAN

 

Descriere

Înfiinţarea rezervațiilor naturale sau a celor geologice, declararea unor obiective geologice ca monumente, constituirea geoparcurilor UNESCO (Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului”, respectiv ”Ținutul Buzăului” proaspăt aprobat) sau a reţelei Natura 2000, nu a determinat implicit protecţia şi conservarea siturilor geologice respective (unde este aplicabil), nici a substratului geologic sau a solurilor care susţin biodiversitatea (cu cele mai multe reglementări). Necesitatea unei abordări complete, holistice, este din ce în ce mai importantă, înțelegându-se în sfârșit că viața nu există pe această planetă fără a cunoaște, proteja și valorifica mediul geologic peste care se suprapun,e sau care este definitoriu în constituiea unui aspect de prezervat și protejat.

Cunoașterea potențialului natural al unui areal devine un instrument nu numai util, ci și determinant în evaluarea vulnerabilității acestuia sub acțiune antropică sau natural catastrofică (ex. încălzirea globală, modificări ale cantității precipitațiilor, creșterea frecvenței sau intensității unor evenimente meteorologice extreme și creșterea nivelului mării), dar și a capacității de reziliență climatică a acelui perimetru, care influențează condițiile de viață și calitatea ei. Rezultatele obținute pot fundamenta strategii locale sau regionale de prezervare, protejare și/sau valorificare, cu impact pozitiv asupra forței de muncă dintr-un areal, deseori cu condiții mult sub un nivel corespunzator vremurilor.

Suplimentar, acțiunile care se vor derula sau informațiile pe baza cărora se va realiza diseminarea rezultatelor vor permite punerea pe harta lumii a unor locuri cu potențial turistic și educativ ridicat, sub formă tehnică sau ”povești” despre 101 geosituri: GeoLife (BioPietre), GeoFire (Foc și Pietre), GeoLand (Pietre Golașe), GeoAir (Aer, Pietre și Metal) sau GeoWater (Apă și Pietre).

La nivel mondial, International Union of Geological Sciences (IUGS) a fost prima organizație care a derulat un proiect cu o astfel de finalitate la nivel de planetă, prin identificarea, caracterizarea și promovarea primelor 100 de situri de patrimoniu geologic mondial IUGS. Acest demers continuă cu următoarele 50-100 situri, la acre ne propunem să contribuim și noi prin rezulattele proiectului ProGeo-RO.

 

Obiective

Obiectivul general:
Cunoașterea, monitorizarea și promovarea patrimoniul geologic din România pentru o dezvoltare durabilă la nivel planetar, în contextul schimbărilor climatice.

Obiective specifice:

  1. Stabilirea criteriilor de analiză și clasificare a obiectivelor / siturilor din România cu valoare de patrimoniu geologic și patrimoniu hibrid (mixt) cu relevanță națională și mondială;
  2. Analiza vulnerabilității siturilor de patrimoniu geologic în context de schimbări climatice;
  3. Realizarea bazei de date open-source, armonizată european și mondial, cu obiective/ situri cu valoare de patrimoniu geologic de pe teritoriul României;
  4. Reprezentarea grafică a distribuției siturilor cu valoare de patrimoniu geologic național;
  5. Selectarea, caracterizarea și promovarea a 101 situri de patrimoniu geologic din România cu relevanță internațională.

Rezultate

Geomagnetismul, instrument modern în prognoza vremii spațiale și în reacția rapidă la hazardele naturale asociate pentru protecția infrastructurilor critice și securitatea traficului aerian național

Responsabil proiect: CS II Dr. Anca Margareta ISAC

 

Descriere

Proiectul urmărește în primul rând valorificarea inteligentă a rezultatelor științifice avansate prin tehnici moderne de stocare și analiză matematică obținute prin prelucrarea arhivei de aproape 80 de ani a seriilor lungi de timp de date geomagnetice și a parametrilor cheie de activitate geomagnetică și declinație procesate și analizate în timp real la Observatorul Geomagnetic Național Surlari. Corelarea acestor date geomagnetice cu ciclurile și variațiile emisiilor solare, cu evoluția spațio-temporală a compoziției, densității și vitezei vântului solar și a efectelor ionosferice, va putea oferi un instrument de prognoză pentru schimbările climatice, vremea spațială, și de cuantificare rapidă a posibilelor efecte ale furtunilor geomagnetice extreme la latitudini medii. În al doilea rând, actualizarea periodică a valorilor absolute de declinație din Rețeaua de Variație Seculară Aeroportuară cu ajutorul modelelor globale, a valorilor de referință națională determinate din înregistrările de observator, și a măsurătorilor in situ, va pune în evidență dinamica anomaliilor de declinație la nivel național în timp real, și va reprezenta un instrument modern de diminuare a riscurilor într-un domeniu strategic – securitatea traficului aerian național. Astfel, geomagnetismul va putea fi un instrument de reacție rapidă în cuantificarea efectelor vremii spațiale asupra sistemelor tehnologice esențiale necesare pentru durabilitatea și reziliența standardelor socio-economice și de securitate ale societății actuale.

 

Obiective

  1. valorificarea superioară a bazei de date geomagnetice de aproape 80 de ani pentru a răspunde unor nevoi actuale: prognoza vremii spațiale, cuantificarea efectelor asupra calității vieții în societatea modernă
  2. cercetări avansate asupra dinamicii spațio-temporale a câmpului geomagnetic în relație cu sursele heliosferice prin metode statistice și tehnici de analiză multirezoluție în special cele spectrale bazate pe utilizarea transformatei wavelet;
  3. evaluarea hazardului generat de clima și vremea spațială și a riscului furtunilor geomagnetice extreme;
  4. dezvoltarea unui model neuronal utilizând inteligența artificială pentru diagnoza și predicția furtunilor geomagnetice;
  5. cercetări fundamentale și exploratorii, utilizînd metode moderne, pentru care criteriile de evaluare sunt legate de excelența științifică, dar cu scopul de integrare a unor componente de cercetare fundamentală în studii cu caracter aplicativ, orientat în domeniul strategic al siguranței traficului aeronautic.
  6. dezvoltarea dialogului dintre știință și societate prin proiectarea și dezvoltarea unei platforme web cu servicii interactive complexe și multidisciplinare utilizând tehnologii informatice și de comunicații de tip Cloud-in-a-Box.

 

Rezultate

  • Aplicație web – un serviciu cu un înalt grad de complexitate bazat pe un sistem de management de conținut cu cod-sursă liber (open-source) și suport pentru protocolul criptat HTTPS. Platforma constă intr-o arhitectura modulară, pornind de la 4 module pentru diverse tipuri de utilizatori, care facilitează administrarea orientată spre extinderea funcțiilor și a functionalității.
  • Sistem național în timp real, actualizat anual cu componentă de E-learning dedicată la nivelul organizațiilor interesate în securitatea traficului aerian (Aplicație ArcGis cu tehnici de modelare specifice pentru predicția spațio – temporală a valorilor de declinație magnetică din Rețeaua de Variație Aeroportuară)
  • Dezvoltarea de metode noi de predicție folosind rețele neuronale/ inteligență artificială/ machine learning pentru prototipuri de prognoză și predicție a climei și vremii spațiale ce vor fi propuse pentru brevetare (cel puțin 1)

Evaluarea impactului activităților antropice asupra solurilor din Munții Șureanu

Responsabil proiect: CS III Dr. Monica – Iulia GHENCIU

 

Descriere

Scopul proiectului constă în evaluarea și cuantificarea efectelor activităților antropice asupra solurilor montane din aria Munților Șureanu. Defrișarea, pășunatul intensiv, turismul cu vehicule de teren, motociclete, ATV-uri sunt câteva din activitățile care duc la degradarea solurilor. Dintre acestea, defrișările masive reprezintă o amenințare majoră, iar România este una dintre țările în care rata defrișărilor în aria montană este foarte mare. Defrișarea masivă cauzează atât degradarea chimică a solurilor (degradare calitativă), cât și degradarea acestora prin eroziune (degradare cantitativă).

În cadrul proiectului ne propunem să abordăm impactul activităților antropice asupra solurilor într-o manieră interdisciplinară concretizată prin realizarea mai multor tipuri de hărți care să conțină informații privind repartiția zonelor împădurite, defrișate și a pășunilor, calitatea solurilor (compoziție chimică și grosime), natura petrografică a substratului geologic (care furnizează componenta minerală a solului) și influența acesteia.

Pe baza hărților obținute vom realiza un model cartografic integrat al repartiției vegetației, grosimii solurilor, geochimiei şi influenței substratului geologic, model în care vor fi evidenţiate ariile cu soluri degradate calitativ și/sau cantitativ din Munţii Şureanu. Acest model reprezintă o tehnologie specifică de evaluare a impacului activităților antropice asupra solurilor și poate servi la monitorizarea stării solurilor, ajutând la identificarea soluțiilor de conservare a biodiversității și reziliență în fața schimbărilor climatice.

 

Obiective

În cadrul proiectului, pentru identificarea zonelor cu soluri degradate și risc la eroziune, ne propunem următoarele obiective:

  1. Realizarea hărţii repartiției zonelor împădurite, defrişate şi a pășunilor alpine din Munţii Şureanu;
  2. Realizarea hărţii geologice a Munților Şureanu, cu detalii litologice și structurale relevante pentru geochimia solurilor;
  3. Realizarea hărţii grosimii solurilor din Munţii Şureanu, cu evidențierea zonelor cu risc la eroziune;
  4. Realizarea hărţii geochimice a solurilor din Munţii Şureanu, cu evidenţierea calităţii solurilor şi a influenţei substratului geologic asupra acesteia;
  5. Realizarea unui model cartografic integrat al repartiției vegetației, grosimii solurilor, geochimiei şi influenței substratului geologic, model în care vor fi evidenţiate ariile cu soluri degradate calitativ (degradare chimică) și/sau cantitativ (eroziune) din Munţii Şureanu. Modelul cartografic integrat permite evaluarea situaţiei actuale şi poate sta la baza viitoarelor monitorizări ale calității solului. De asemenea, poate fi aplicat şi pentru alte arii montane afectate de activități antropice distructive.

Rezultate

  1. Harta repartiției zonelor împădurite, defrișate și a pășunilor alpine din Munţii Şureanu;
  2. Harta geologică a Munților Șureanu;
  3. Harta grosimii solurilor din Munții Șureanu;
  4. Harta geochimică a solurilor din Munții Șureanu;
  5. Model cartografic integrat al repartiției vegetației, grosimii solurilor, geochimiei şi influenței substratului geologic.

Creșterea rezilienței la impactul schimbărilor climAtice asupra resurselor secundare prin fito-miNerit asistat ca eco-tehnologie pentru economia circulară (CHAIN)

Responsabil proiect: CS II Dr. Ing. Iustina POPESCU

 

Descriere

Proiectul CHAIN isi propune sa contribuie in mod semnificativ la îmbunătățirea calitatii mediului si a aprovizionarii cu materii critice (CRM) pe termen lung, prin dezvoltarea unor eco-tehnologii inovatoare care sa permita recuperarea CRM din deseurile miniere si indepartarea contaminantilor metalici (PTE) din solurile contaminate.
Proiectul va testa eficienta plantelor de floarea soarelui asistate de microorganisme pentru extragerea metalelor din deseuri miniere si din sol. Prin intermediul acestui process, numit fito-remediere asistată, contaminanții vor fi transformati în resurse, ceea ce va avea un impact semnificativ asupra mediului și va contribui la protecția și refacerea biodiversității și a ecosistemelor. De asemenea, proiectul CHAIN va aduce contribuții semnificative la îmbunătățirea impactului de mediu pe termen lung prin elaborarea unor predicții privind efectele conditiilor de mediu asupra mobilizării si transformarii CRM si PTE, precum si a eficientei fito-mineritului asistat sub diferite scenarii de schimbari climatice.

Obiective

Obiectivul principal al proiectului CHAIN este de a dezvolta si valida o tehnologie inovatoare de fito-minerit asistat care să permită recuperarea materiilor prime critice din deșeurile miniere si remedierea solurilor afectate de acestea, într-un proces circular eficient economic, benefic pentru mediu și acceptabil la nivelul societății. Pentru a realiza acest obiectiv, proiectul CHAIN va urma patru directii:

  1. Identificarea și evaluarea potențialului de fito-minerit asistat în zonele miniere din România. Aceasta implică identificarea zonelor miniere din România care prezintă potențial pentru fito-minerit asistat și evaluarea acestui potențial prin intermediul a doua studii de caz, care vizeaza haldele de steril de la Teliuc si de la Rosia Poieni.
  2. Dezvoltarea și validarea unor tehnologii inovatoare de fito-remediere asistată pentru recuperarea metalelor din deseuri miniere si sol. Prin intermediul unor experimente interdisciplinare prin care se va valida eficienta plantelor de floarea-soarelui si a microorganismelor de a extrage metalele din deseurile miniere si din sol. Aceste experimente vor fi utilizate pentru a dezvolta tehnologii sustenabile și eficiente, care să permită recuperarea metalelor din sol și transformarea deșeurilor miniere în resurse.
  3. Evaluarea eficienței fitoextractiei asistate în condiții de stres climatic. Aceste experimente vor fi realizate în condiții controlate, care vor simula schimbările climatice si efectul acestora asupra eficientei fito-mineritului asistat. Prin intermediul unor modele de preconizări ale efectelor unor diferite scenario de schimbari climatice, se va determina eficaticatea tehnologiilor dezvoltate pe termen lung, precum si sunt sustenabilitatea și beneficiul pentru mediu și societate.
  4. Diseminarea rezultatelor proiectului către comunitatea științifică și publicul larg. Diseminarea rezultatelor proiectului către comunitatea științifică și publicul larg prin intermediul unor conferințe, publicații științifice și materiale de informare și promovare va asigura că rezultatele proiectului sunt cunoscute și utilizate atat de către comunitatea stiintifica, cat si de publicul larg.
Rezultate