Proiectul 101075609 (GSEU = A Geologic Service for Europe) este un proiect de construcţie instituţională (CSA = Coordination and Support Action) la sfârşitul căruia (în anul 2027), va fi definitivată structura Serviciului Geologic al Europei. Rolul proiectulu este de a stabili şi a exersa modalităţile cele mai potrivite pentru ca serviciile geologice naţionale să lucreze ca părţi ale Serviciului Geologic al Europei.
Bugetul proiectului: 23 168 128.25 EUR
Perioada de realizare: 2024 – 2027
Parteneri de proiect: 42 Parteneri de proiect + 6 Parteneri Asociați, din 33 de state europene.
Coordonator: EuroGeoSurveys
Manager de proiect: Dr. Francesco Pizzocolo
Pagina web a proiectului: https://www.geologicalservice.eu/
Despre proiect:
Activitatea de cercetare din proiect este orientată spre mai multe obiective, între care:
(1) Dezvoltarea serviciilor de date și informații armonizate paneuropene în Europa, cu accent pe:
– Materii prime critice
– Resurse de energie geotermală și capacități de stocare subterană pentru purtători de energie durabile și sechestrarea CO2.
– Dinamica și calitatea apelor subterane, informații geologice și privind schimbările climatice pentru evaluarea vulnerabilității costiere și informațiile de bază geologice
(2) Înființarea Centrul European de Excelență pentru Managementul Durabil al Resurselor pentru a promova implementarea Clasificării Cadru a Resurselor a Națiunilor Unite (UNFC) și a Sistemului Națiunilor Unite de Management al Resurselor (UNRMS).
(3) Dezvoltarea infrastructurii de date geologice – pe baza EGDI existentă – pentru a disemina şi a oferi acces permanent la serviciile de date și informații dezvoltate în cadrul proiectului și nu numai, vizând o gamă largă de părți interesate, cu scopul specific de a permite un plus de inovare și să consolideze, în continuare, adoptarea de către piață a soluțiilor inovatoare.
(4) Furnizarea unei platforme europene comune de cunoștințe geologice ca portal unic de acces deschis la rezultatele proiectului și la colecțiile și infrastructurile de date și informații subiacente ale partenerilor la nivel național și regional.
(5) Consolidarea rețelei organizațiilor naționale și regionale de cercetare geologică pentru a oferi cunoștințe și servicii geologice într-o manieră durabilă.
Responsabil pentru România: Dr. Marian MUNTEANU (Institutul Geologic al României)