Laboratorul în 1987
IGR prin laboratorul de microscopie electronică din cadrul secţiei Instalaţii de Interes Naţional are o tradiţie în folosirea tehnicii microscopiei electronice. Laboratorul a fost înfiinţat în anul 1987, fiind dotat la început cu un microscop cu baleiaj cu detector de electroni secundari şi cu două spectrometre în lungime de undă de raze X. Rezultatele se concretizau în imagine electronică cu ordin de mărime de la x40 la x150.000. Imaginea se înregistra pe peliculă 7/5 cm de 21 DIN.
Analiza calitativă în raze X consta în: spectrul elementelor între Bor şi Uraniu şi o hartă de distribuţie a elementului de interes pe suprafaţa inspectată.
În 1997 a fost făcută o modernizare a întregului laborator, achiziţionându – se un senzor EDAX de la firma OXFORD cu un program de analiză cantitativă (ISIS) şi o interfaţă digitală cu încă trei detectori de imagine (retrodifuzaţi, topo, absorbţie).
În 2004 interfaţa digitală a fost înlocuită cu una mai modernă în funcţie şi acum.
Laboratorul în 2015 – Progresul înregistrat
– Trecerea de la ordinul de mărire x150.000 la x1.000.000;
– Diversificarea tipurilor de analize prin adăugarea de detectori noi bazaţi pe noi principii fizice (catodolumlniscenţă, efect Raman, EBSD) care pot fi efectuate;
– Marirea gradului de precizie şi a vitezei de execuţie;
– Simplitatea pregătirii probei;
– Posibilitatea lucrului în vid variabil;
– Captarea imaginii digital şi utilizarea unui soft specific ficărui domeniu;
– Posibilitatea abordării unui spectru cât mai larg al cercetării din domeniile mediu, energie, geologie, biologie, construcţii, metalurgie, medicină, învăţământ, microtehnologie, microelectronică.