Cu profund regret, Institutul Geologic al României face cunoscută plecarea dintre noi a Dr. Ing. Tatu Mihai, unul dintre cei mai valoroși și apropiați colaboratori, și exponent marcant al generației care a scris, în sensul cel mai propriu al cuvântului, geologia României.

A absolvit cursurile Facultății de Geologie din cadrul Universității din București în anul 1981, iar în anul 1998, în deplină maturitate profesională, își susține teza de doctorat în cadrul Universității Paris-Sud (Franța) în domeniul petrologiei endogene, și efectuează studii postdoctorale la Liège (Belgia) între anii 2000-2001.

Între anii 1981-2002 a lucrat în cadrul Institutului Geologic al României, iar din 2002 și-a desfășurat activatatea ca parte a Insitutului de Geodinamică „Sabba S. Ștefănescu” din cadrul Academiei Române. Și-a dedicat cariera studiului genezei și evoluției magmelor silicatice și rocilor granitice printr-o intensă activitate de teren și cercetare mineralogică și geochimică. De-a lungul celor peste 40 de ani de geologie a adus contribuții semnificative la înțelegerea fenomenelor și proceselor endogene din România
devenind, în buna tradiție a generației sale, un nume de referință în domeniu.

Pietrele povestesc istoria Pământului, dar fără pasiunea geologilor, ele sunt mute. Astăzi glasul pietrelor s-a stins puțin. Dr. Ing. Mihai Tatu a plecat din viață lăsând un gol emoțional și cu neputință de înlocuit. A plecat, dar nu ne-a părăsit. Roadele muncii sale vor continua să constituie baze solide pentru progresul cercetării românești, la fel de solide ca înseși granitele pe care le-a colindat toată viața.

Colectivul Institutului Geologic al României, în gând și rugăciune, este alături familia îndoliată căreia îi transmite cele mai sincere condoleanțe.

Dumnezeul să-l odihnească!