Institutul Geologic al Romaniei este Institut National de Cercetare-Dezvoltare in domeniul Geologiei, Geofizicii, Geochimiei si Teledetectiei.
Institutul Geologic al Romaniei a fost fondat in 1906, prin decret al Regelui Carol I, cu scopul de a indeplini atributiile unui serviciu geologic national.
In 2005, Guvernului Romaniei, prin Hotărarea nr.1399 a reafirmat atributiile de serviciu geologic national ale Institutului Geologic al Romaniei. Statutul de serviciu geologic a fost recunoscut si la nivelul Uniunii Europene, prin admiterea Institutului Geologic al Romaniei ca membru al EuroGeoSurveys.
Institutul Geologic al Romaniei este institutia abilitată să intocmească, să editeze si să imprime hărtile nationale geologice,hidrogeologice, geofizice si metalogenetice la diverse scări (HG1399/2005). In plus, conform HG 1399/2005, Institutul Geologic al Romaniei asigură corelarea datelor spatiale geologice nationale cu cele ale tărilor invecinate, cercetează distributia campurilor geomagnetic, gravific, geotermic si electromagnetic pe teritoriul Romaniei, dezvoltă cercetări geonomice integrate, incluzand sistemul geoinformational (GIS), geoidul si analiza imaginilor satelitare si studiază dinamica unor fenomene geologice cu potential de hazard natural.
Institutul Geologic al Romaniei participă la proiecte de cercetare nationale si internationale (inclusiv in Programul Cadru 7), avand acorduri de cooperare cu institutii academice, de cercetare si industriale din Romania si din alte tări (Germania, Ungaria, Bulgaria,Franta, China, Belgia, Africa de Sud).
Decretul de infiintare al Institutului Geologic al Romaniei emis de Regele Carol I in anul 1906