Despre muzeu
Amenajat intr-una dintre cele mai frumoase cladiri ale Bucurestiului, cu un patrimoniu bogat, Muzeul National de Geologie este un obiectiv turistic si cultural de elita.
Cladirea impunatoare din soseaua Kiseleff, numarul 2, a fost construita la inceputul secolului XX si a fost destinata, initial, gazduirii Institutului Geologic al Romaniei, infiintat printr-un decret regal, in 1906, de Carol I. In urma cu mai bine de un secol, pe langa activitatea de cercetare desfasurata aici, existau si colectii de roci si minerale care puteau fi vizitate de public. Patrimoniul muzeal s-a imbogatit, in timp, si din donatii ale institutiilor sau ale persoanelor particulare, majoritatea geologi ce au lucrat aici. Incercarea de a organiza un muzeu a fost zadarnicita de bombardamente si cutremure, cladirea fiind grav afectata. Pana in 1989, cand s-a incheiat consolidarea, au existat propuneri ca incinta sa-si schimbe destinatia, sotii Ceausescu dorind sa amenajeze aici un muzeu al trofeelor de vanatoare. Cladirea s-a refacut pornind de la fotografiile de epoca, mai putin sala bibliotecii si o scara in spirala ce ducea la balconul ce inconjura sala ca un brau. Deschiderea oficiala a Muzeului National de Geologie s-a facut in aprilie 1990, acesta fiind parte a Institutului Geologic al Romaniei.
Muzeul National de Geologie este unic prin conceptia sa. Cuprinde intr-o succesiune logica toate ramurile stiintelor geonomice, de la formarea planetelor, a mineralelor, a rocilor, a zacamintelor de substante minerale utile, la tectonica globala, la evolutia vietii pe Pamant si aparitia omului.
- In Sala de „Colectiuni” se pot admira flori de mina romanesti.
- Sala fostei biblioteci gazduieste dinozauri descoperiti in Romania, reptile dar si alte vietuitoare ce au trait acum cateva sute de milioane de ani.
- La subsol, salile de „Geologia Romaniei” expun colectii petrografice amenajate astfel incat sa corespunda unitatilor geotectonice majore si sunt destinate in mod deosebit specialistilor.
- Salile de mineralogie cuprind exponate cu forme ciudate, adunate din întreaga lume.
- Mineralele fluorescente pot fi vizitate intr-o sala speciala, unde lumina ultravioleta transforma rocile aparent obisnuite intr-un spectacol de culori.
- In sectia de stratigrafie se poate invata istoria pamantului, dar si evolutia geologica a spaţiului romanesc.
Muzeul cuprinde si alte sectiuni – dinamica interna a Pamantului, petrografie (cu principalele tipuri de roci, unele vechi de peste 1 miliard de ani), zacaminte (metalifere, carbuni, petrol, sare), paleobotanica si paleozoologie, tectonica Romaniei -, dar si cateva esantioane de foraj reprezentative pentru teritoriul tarii.
Vizitatorilor muzeului le sunt propuse diferite tematici specifice si trasee, acestia fiind îndrumati de ghizi specialisti in stiinte geologice.