Într-un an în care comunitatea geologică românească a pierdut o un număr important de membri marcanți, Institutul Geologic al României anunță cu tristețe și regret trecerea în neființă a unei personalități marcante a geofizicii, Acad. Dr. Ing. Zugrăvescu Dorel, pionierul geodinamicii instrumentale din România.
Născut în data de 25 noiembrie 1930, la Râmnicu Vâlcea, Acad. Dr. Ing. Zugrăvescu Dorel a absolvit în anul 1954 Institutul de Mine București, Facultatea de Geofizică, iar în 1985 a obținut titlul de Doctor în științe, specialitatea Geofizică, în cadrul Universității din București cu teza Contribuții la studiul geodinamic al teritoriului României.
Activitatea profesională și-a început-o la Institutul de Fizică, și-a desfășurat activitatea între anii 1955-1965, devenind apoi cercetător științific principal la Centrul de Cercetări al Academiei Române între anii 1965-1968, șeful Laboratorului de Geodinamică din cadrul Centrului de Cercetări Geofizice al Academiei Române între anii 1968-1970, a lucrat în cadrul Observatorului Astronomic din București în perioada 1970-1977, la Centrul de Fizica Pământului între 1977-1990, iar în 1990 devine Director al Institutului de Geodinamică „Sabba Ștefănescu”.
Probabil cea mai memorabilă și mai importantă contribuție a fost introducerea Geodinamicii Instrumentale în peisajul geofizicii românești, constând în aparatură, senzori și sisteme de achiziție, stocare și prelucrare a datelor. A realizat, singur sau în colaborări cu parteneri din Franța, Germania și Japonia, senzori și aparatură complexă destinată studiului deformărilor globului terestru.
În anul 1977, Acad. Dr. Ing. Zugrăvescu Dorel devine profesor asociat la Catedra de Geofizică a Universității din București, iar începând cu anul 1990 a condus doctorate în domeniul fizicii globului.
A fost membru titular al Academiei Române, membru titular al Academiei Naționale de Științe Ecologice din Republica Moldova, membru fondator și Președinte al Secției Științe Geonomice a Academiei Oamenilor de Știință din România, membru fondator al ASTR, redactor șef al publicațiilor „Revue Roumaine de Géophysique” și „Studii și Cercetări de Geofizică”, Președinte al Comitetului Național Român de Geodezie și Geofizică, membru fondator al Laboratorului Internațional Virtual de Geodinamică, Doctor Honoris Causa al Universității din Petroșani, director onorific al Institutului de Geodinamică „Sabba S. Ștefănescu”, membru al Societății Internaționale de Medicină Alternativă din Rusia, șef al Catedrei UNESCO de Geodinamică din București, pe care a înființat-o, membru fondator al Societății de Medicină Naturistă din Marea Britanie, membru al Societății Regale de Astronomie din Belgia, membru al Societății Internaționale „Știința” din Rusia, membru al Societății Române de Geofizică, membru al Societății Geofizicienilor Europeni, membru de onoare al Asociației Generale a Inginerilor din România și membru de onoare al Societății Inginerilor Constructori din România.
Activitatea Acad. Dr. Ing. Zugrăvescu Dorel a fost premiată cu Premiul Gheorghe Murgoci al Academiei Române (1965), Ordinul Meritul Științific (1966), Premiul Sabba S. Ștefănescu al Societății Române de Geofizică (1994), Diploma de excelență acordată de Academia Română și ANSTI (2000), Ordinul Național „Pentru Merit”, în grad de ofițer (2000), Premiul Radu Botezatu, acordat de AOȘ-R (2001), Premiul de excelență al Fundației Ion Basgan (2002), Star of Romania, acordată de Forumul dezvoltării durabile din România (2003) și Diploma de excelență acordată de Academia Română (2004).
Institutul Geologic al României, profund recunoscător pentru contribuțiile aduse științelor geonomice de către Acad. Dr. Ing. Zugrăvescu Dorel, împărtășește durerea familiei și a celor care l-au cunoscu și iubit, transmițându-le pe această cale cele mai sincere condoleanțe.