Institutul Geologic al României anunță cu regret plecarea dintre noi a unui colaborator apropiat, Dr. Zahariade Mihail, fost director al Centrului de Tracologie din cadrul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan”.

Dr. Zahariade a absolvit Facultatea din Istorie din cadrul Universității din București în anul 1973, specializându-se în Istorie și arheologie greco-romană. Între anii 1983-1986 a urmat cursuri de pregătire în Drept roman și Arhitectura antică, urbanism și demografie în cadrul facultăților de Drept și, respectiv, Arhitectură din București. În anul 1994 obține doctoratul în istorie cu teza „Limesul roman între Singidunum și gurile Dunării în secolele IV-VI”.

A fost membru al Societății Române de Numismatică și membru asociat al Earthwatch Institute (Boston, SUA). A coordonat proiectele „Autohtoni, Romani și migratori la Dunărea de Jos” și „Peninsula Dunavatului. Istorie, arheologie, mediu ambient și resurse umane; cercetări multidisciplinare”, precum și echipele de voluntari Earthwatch din cadrul șantierului arheologic Halmyris, unde au fost scoase la lumină mormintele primilor martiri creștini de pe teritoriul României, și a participat la săpăturile arheologice de la Berzovia (Caraș-Severin), Bistreț (Dolj), și Racovița-Copăceni (Vâlcea). Începând cu anul 1999 a ocupat funcțiile de Conferențiar și apoi Profesor Universitar în cadrul Universității Dunărea de Jos (Galați), estensiunea Cahul.

A studiat istoria și arheologia Greciei și Romei antice, și istoria veche a României, cu accent pe literatura antică, epigrafie, arhitectură, istorie militară și navală, și geografie istorică. Rezultatele activității științifice s-au concretizat în participarea la 20 de congrese, simpozioane și colocvii internaționale, 9 cărți de autor, enciclopedii și dicționare, volume omagiale, și 38 de studii de specialitate.

Institutul Geologic al României regretă pierderea unui adevărat pivot al cercetării interdisciplinare și își exprimă încrederea că, la fel ca bogăția istorică adusă la lumină, Dr. Zahariade Mihail va rămâne mereu în amintirea celor l-au cunoscut sau îl vor cunoaștre prin anvergura activității sale. Colectivul Institutului, în gând și rugăciune, este alături familia indoliată căreia îi transmite sincere condoleanțe.

Dumnezeul să-l odihnească!