Institutul Geologic al României anunță cu regret plecarea dintre noi a unui fost coleg și colaborator, ilustru exponent al generației care a construit geologia modernă românească, Theodor Orășianu.

Format ca geolog în cadrul Universității din București, a activat în cadrul Institutului Geologic al României, luând parte la campanii de teren destinate cartărilor geologice. Rezultatele muncii sale au reflectat atenția și meticulozitatea cu care se apleca asupra studiului formațiunilor geologice, iar amintirea colegilor păstrează energia și buna dispoziție pe care o radia.

Spiritul său liber și viziunea asupra orânduirii sociale nu au fost compatibile cu rigorile și neajunsurile regimului comunist din România și drept urmare, în anul 1972, părăsește țara și se stabilește în Elveția, unde și-a continuat activitatea ca geolog. Între 1972 și 1989 a furnizat colegilor rămași în țară articole, cărți și reviste de specialitate, contribuind astfel la informarea mediului geologic românesc cu privire la progresele și tendințele geologiei occidentale.
După 1989 a revenit în România, unde a sprijinit mediul academic și universitar prin donații. Și-a oferit expertiza unor companii din țară, activând în calitate de consultant, a lucrat alături de Președintele Emil Constantinescu în calitate de consilier, dar a păstrat legătura și cu mediul academic prin schimburi de idei și concepte privitoare la resursele geologice și rolul geologiei în dezvoltarea societății, ilustrativă în acest sens fiind prezentarea intitulată „Apă pentru toți!”, susținută în Aula Academiei Române.
Experiența și cunoașterea acumulate în domeniul stratigrafiei, în particular, și al geologiei, în general, s-au concretizat, printre altele, în articole, cărți de specialitate și hărți geologice, printre care: World Sedimetary Basins (hartă) și Geology and hydrocarbon habitat: Amu-Darya region, Soviet Central Asia: (Kopet-Dag Foredeep, Central Karakum, Amu-Darya, Murgab and Tadzhik basins).

Theodor Orășianu a fost un adevărat prieten și partener al mediilor universitare, academice și de afaceri din România, iar plecarea sa dintre noi este profund resimțită. Institutul Geologic al României este cu gândul și cu sufletul alături de familie și prieteni în aceste clipe de grea încercare, transmitându-le cele mai sincere condoleațe.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!